Jeni intolerant ndaj sheqerit dhe frutave? Ja si ta kuptoni problemin që keni me fruktozën  

Fruktoza është një lloj sheqeri që gjendet në fruta, perime dhe mjaltë. Për disa njerëz, fruktoza nuk absorbohet në mënyrë efikase gjë që shkakton diskomfort dhe probleme me tretjen.

Intoleranca e fruktozës shkaktohet nga mungesa e një enzime të nevojshme për të shpërbërë fruktozën.

Simptomat e zakonshme:

Refluks acidik në stomak, gazra, të përziera, të vjella.

Simptoma më të rënda:

Kjo gjendje shkakton nivele të ulëta të sheqerit në gjak (hypoglycemia), me djersitje, konfuzion, dhe nganjëherë kriza dhe koma.

Si diagnostikohet

Mjekët bazojnë diagnozën e intolerancës së fruktozës trashëgimore në simptomat e personit pas konsumimit të fruktozës dhe analizës kimike të mostrës së indit të mëlçisë.

Njerëzit që mund të mbajnë gjenin që shkakton këtë çrregullim, mund t’i nënshtrohen testeve të gjakut për të përcaktuar nëse ata janë bartës. Transportuesit janë njerëz që kanë një gjen anormal për një çrregullim, por që nuk kanë simptoma ose prova të dukshme të çrregullimit.

Terapia

Trajtimi i jotolerancës trashëgimore të fruktozës përfshin përjashtimin e fruktozës (përgjithësisht të pranishme në fruta të ëmbla), sakarozë dhe sorbitol nga dieta. Mund të rekomandohet edhe marrja e glukozës.

/Priza.al/

 

 

 

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *