Ja pse duhet të konsumojmë bamje, në verë

Bamjet po  konsumohen prej shekujsh, kryesisht në muajt e verës. Tekstura ngjitëse që ata marrin pas gatimit është tërheqëse për disa njerëz dhe jo për të tjerët. Por nëse na pëlqen shijen e tyre apo e shmangim atë, përfitimet shëndetësore që ofrojnë janë të shumta  prandaj bëni mirë të konsumoni sa më shumë bamje, ja dhe disa arsye :

Lëndët ushqyese

Një filxhan bamje përmban 33 kalori, 3 g. fibra, 2 g. proteina dhe 7 g. karbohidratet. Është një burim i shkëlqyer i vitaminave C dhe K1, të cilat kontribuojnë në funksionin e përgjithshëm të imunitetit. Përveç kësaj, ato përmbajnë proteina dhe fibra, gjë që i bën ato unike, pasi shumë fruta dhe perime nuk kanë proteina.

Antioksidantë

Bamja përmban shumë antioksidantë që përfitojnë shëndetin dhe na mbrojnë nga radikalet e lira të dëmshme. Sipas hulumtimeve, polifenolet që ato përmbajnë mund të përmirësojnë shëndetin e zemrës duke reduktuar rrezikun e mpiksjes së gjakut dhe dëmtimit oksidativ. Polifenolet gjithashtu mund të përfitojnë shëndetin e trurit, duke mbrojtur kundër inflamacionit dhe simptomat e plakjes, ndërsa përmirësojnë njohjen, të mësuarit dhe kujtesën.

Zemra

Nivelet e larta të kolesterolit janë të lidhura me një rrezik më të madh të sëmundjeve të zemrës. Bamja përmban një substancë të trashë, të ngjashme me xhel, që mund të lidhet me kolesterolin gjatë tretjes. Përmbajtja e lartë e polifenoleve lufton inflamacionin e dëmshëm dhe mbron zemrën.

Sheqeri

Ruajtja e niveleve të shëndetshme të sheqerit në gjak është shumë e rëndësishme për shëndetin tonë të përgjithshëm. Sheqeri i lartë i vazhdueshëm në gjak mund të çojë në para-diabet dhe diabetin e tipit 2. Hulumtimet tregojnë se bamjet reduktojnë përthithjen e sheqerit në traktin tretës, duke çuar në një përgjigje më të qëndrueshme të sheqerit në gjak.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *