Erdhi sezoni i mollave dardhave dhe boronicat e kuqe mund të ndihmojnë në rritjen e sistemit tuaj imunitar këtë vjeshtë dhe dimër, kështu qe lexoni dhe njihuni me vlerat e tyre.
Mollët
Mollët përmbajnë pektinë, e cila është një prebiotik që ushqen bakteret e mira në zorrë.
Lëkura e mollës përmban gjithashtu kuercetinë, e cila është një fitokimik që mund të mbështesë shëndetin e imunitetit dhe të zvogëlojë inflamacionin.
Dardhat
Dardha është e pasur me vitaminë A, e cila së bashku me vitaminën C mund të ndihmojë trupin tonë të stimulojë prodhimin e qelizave të bardha të gjakut. Qelizat e bardha të gjakut janë thelbësore për ruajtjen e një sistemi imunitar të shëndetshëm dhe të fortë, sepse ato luftojnë çdo bakter dhe virus që shkakton sëmundje në qarkullimin tuaj të gjakut.
Gjithashtu ekspertët thonë se lëkura e dardhës përmban komponime fitokimike si polifenolet, flavonoidet dhe terpenoidet që largojnë radikalet e lira që mund të dobësojnë sistemin tuaj imunitar. Plus, dardhat janë plot me fibra dhe prebiotikë të ngjashëm me mollët, të cilat ndihmojnë në mbështetjen e tretjes së mirë dhe shëndetin e zorrëve.
Boronicat e kuqe
Boronicat janë të mbushura me polifenole dhe komponime bimore bioaktive që hulumtimet kanë treguar se mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit, përmirësimin e tretjes dhe përmirësimin e shëndetit të zemrës. Ashtu si mollët, lëkura e boronicës së kuqe përmban antioksidantin kuercetin që redukton inflamacionin. Ekspertët sugjerojnë të konsumoni boronicat e kuqe ose të freskëta ose të thata për të marrë këto përfitime shëndetësore që rrisin imunitetin.
Ndërsa, lëngu i boronicës së kuqe është i pasur me vitaminë C, e cila e mban sistemin tuaj imunitar të funksionojë pa probleme. Megjithatë, ajo thotë të kontrolloni etiketën ushqyese pasi shumë marka ose mund të përmbajnë shumë sheqer ose të lexojnë “koktej me lëng boronicë”, i cili nuk ka 100 për qind të lëngut të boronicës së nevojshme për të marrë përfitimet e plota nga ky frut.