Një gabim themelor që bëjnë shumë njerëz në shtëpinë e tyre është ruajtja e patateve në të njëjtin vend me qepët. Shumica e njerëzve zakonisht i bashkojnë të gjitha perimet, por ka një arsye shumë specifike për të mos ruajtur patatet dhe qepët së bashku.
Në kuzhinë, patatet shkojnë mirë me qepët. Megjithatë, ka një arsye të mirë për të mos ruajtur patatet pranë qepëve për ruajtje. Nga ana tjetër, do të ishte mirë t’i vendosnim pranë një molle.
Pra, problemi me këto dy perime është se qepët janë më të “njoma” se patatet dhe i përkasin perimeve që lëshojnë etilen i cili përshpejton procesin e pjekjes dhe për këtë arsye bën që patatet të kalben më shpejt. Dhe ndërsa qepa duhet të shmanget me patatet, hudhra nuk ka absolutisht asnjë problem!
Patatet janë jashtëzakonisht të dobishme kur konsumohen të ziera ose të pjekura, për shkak të përmbajtjes së lartë të karbohidrateve, fibrave, kaliumit dhe vitaminës C. Megjithatë, ekziston një kusht që mund t’i kthejë patatet nga një delikatesë e preferuar në helm për trupin.
Çfarë ndodh me patatet dhe qepët kur janë në të njëjtin vend
Kur patatet kanë marrë ngjyrë jeshile për shkak të ekspozimit të zgjatur në diell, nxehtësinë dhe lagështinë, ato nuk duhet të konsumohen pasi mund të shkaktojnë efekte anësore në trup.
Edhe pse ngjyra e gjelbër në lëkurën e patates është një tregues i pranisë së klorofilit, i cili tregon gjithashtu përqendrime të solaninës. Kjo neurotoksinë, e prodhuar në pjesën e gjelbër të patates, është pjesë e mbrojtjes së bimës kundër sëmundjeve, insekteve dhe parazitëve.
Sigurisht, mund t’i qëroni patatet dhe t’i ndani ato në pjesë, por ato do të kenë një shije pak të hidhur. Ai këshillon që në vend që t’i hani, mbillni në një tenxhere dhe shijoni patatet e reja që do t’ju japin.