Djathi është i dashur botërisht dhe me të drejtë, sepse është shumë i shijshëm. Përveç kësaj, është vërtet e mirë për shëndetin. Shkencëtarët që hulumtojnë të gjitha gjërat, kanë zbuluar disa gjetje të reja.
Por, le të fillojmë nga e para. Ne shpesh e thjeshtojmë shumë ushqimin duke u fokusuar në lëndë ushqyese të vetme. Megjithatë, realiteti është se ne nuk hamë vetëm vitamina, minerale, yndyrna ose karbohidrate, ne hamë ushqime të plota.
Produktet e qumështit janë të pasura me lëndë ushqyese. Ato përmbajnë mbi dhjetë lëndë ushqyese thelbësore për shëndetin tonë të përgjithshëm, sistemin nervor dhe funksionin e muskujve dhe natyrisht, shëndetin e kockave. Është gjithashtu një burim i pasur i vitaminave A, B1, B12, kalciumit, kaliumit, magnezit, zinkut, fosforit dhe proteinave.
Studimet tregojnë se kalciumi nga ushqimet e qumështit ndihmon në ndërtimin e kockave më të mëdha dhe më të forta sesa format shtesë të kalciumit. Fosfori dhe proteinat që gjenden në produktet e qumështit përmirësojnë përthithjen e kalciumit nga kockat.
Është e vërtetë që disa produkte të qumështit janë vërtet kalorike. Por qumështi, kosi dhe në kundërshtim me besimin popullor, djathi janë të rëndësishme për të qenë pjesë e dietës suaj të përditshme.
Për shumë vite kemi shmangur djathin për shkak të përmbajtjes së kripës dhe yndyrës së ngopur. Megjithatë, djathi është i pasur me proteina, kalcium, fosfor, vitaminë B12 dhe shumë vitamina dhe minerale të tjera thelbësore.
Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i rregullt i djathit nuk rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru, pavarësisht përmbajtjes së natriumit dhe yndyrave të ngopura. Plus, disa djathëra përmbajnë probiotikë, kështu që ato janë të shkëlqyera për shëndetin e zorrëve.
Gjithashtu, nuk keni pse të zgjidhni djathëra me pak yndyrë. Hulumtimet e fundit tregojnë se yndyra që gjendet në produktet e qumështit nuk ndikon negativisht në shëndetin tonë. Kjo për shkak se yndyrat e ngopura në qumësht nuk duket se ndikojnë në nivelin e kolesterolit në gjak aq sa mendonim dikur.
Pra, kjo duhet të pastrojë çdo dyshim se përse udhëzimet dietike rekomandojnë që të hamë tre racione produkte qumështi, duke përfshirë 40 gram djathë, çdo ditë.
Opsionet e shkëlqyera përfshijnë gjizë, mocarela, rikota dhe djathë dhie. Shtojini në sallata dhe makarona, vendosini në bukë të thekur ose në një pjatë ose hajini vetë dhe bëjeni me buzëqeshje.