Gabimet që bëjmë në tavolinë gjatë festave duke shtuar deri në 5 kilogramë

Zakoni i përhapur i darkave para Krishtlindjeve me miqtë dhe kolegët, ëmbëlsirat e shpërndara nëpër shtëpi, dreka e Krishtlindjeve me familjen dhe të nesërmen me vjehrrinë, pa përmendur natën e Vitit të Ri: festat janë konstante dhe një mundësi e mirë për të rënë “në tundim”.

Këtyre takimeve të kuzhinës i shtohet zakoni dhe lehtësia, në këtë periudhë, e “marrjes” në çdo kohë në zyrë dhe në shtëpi, ato që kanë mbetur pas darkave.

Ky është zakoni i parë që duhet hequr: do të ishte mirë të kufizonit tabakatë apo tasat plot, ose t’i sillni në tryezë vetëm në raste të caktuara.

Jo vetëm që koha e Krishtlindjeve do të rrisë marrjen e kalorive, por gjatë kësaj periudhe do të hamë shumë ëmbëlsira, në sasi shumë më të mëdha se në pjesën tjetër të vitit, duke futur sheqerna në dietën tonë të përditshme (me 40 lugë çaji sheqer në ditë ) dhe yndyrë të cilat më pas do të kthehen në kilogramë shtesë.

Nëse vërtet nuk bëjmë dot pa të, le të kufizohemi në vetëm një ëmbëlsirë në periudhë Krishtlindjesh, për shembull, le të kujtojmë se panetone është “më e lehtë” se pandoro. Gjithashtu shmangim mbajtjen e stoqeve me çokollata dhe atyre të ngjashme në shtëpi dhe për më tepër t’i zhdukim nga sytë.

Festat shoqërohen gjithmonë me një dolli. Përtej konsideratave për këshillimin e pirjes së alkoolit për shëndetin tonë, le të kujtojmë megjithatë se me një gotë verë normale futim 100 kcal në trupin tonë, me një kanaçe me pije të gazuar futim 140. Duhet të kufizojmë (ose shmangim nga çdo gjë) pije me sheqer ose alkool, pasi ato kontribuojnë në animin e peshores dhe përbëhen nga kalori boshe (pa kontribute ushqyese) të cilat nuk japin ngopje (duke qenë të lëngshme).

Cilat janë sasitë e duhura?

Një truk i lehtë por efektiv është të “kontrolloni” sasinë e ushqimit që hani, qoftë edhe në darka (apo të ngjashme), duke shijuar gjithçka.

Është e dobishme t’i kushtoni vëmendje porcioneve. Duhet të kufizoheni gjithashtu në vaktin që i paraprin ose pas tij: për shembull, nëse në mbrëmje ka pasur një moment festimi me kolegët ose një aperitiv me miqtë, në drekë mund ta shmangni këtë gjë. Së fundmi, “rrafshimi” i pjatës është e dëmshme. Disa kërkime kanë treguar se të hash cdo gjë që ke në pjatë çon në konsumimin e pothuajse dyfishit të ushqimit në krahasim me ata që ndihen të ngopur.

Një faktor tjetër që çon në shtimin e peshës më shumë se ç’duhet është ai psikologjik: ata që duhet të jenë më të kujdesshëm me peshën e tyre janë të prirur ta lënë veten të bëjnë përjashtime pikërisht sepse “pushimet po fillojnë” dhe konsiderohet e kotë të rregullohet dhe të hahet në mënyrë më të ekuilibruar, në këtë periudhë.

Në vend të kësaj, koha më e mirë për të filluar një dietë (e kuptuar si një dietë e shëndetshme dhe e moderuar) është gjithmonë… tani! Natyrisht, të kënaqesh me përjashtime vërtet festive, por të hash më lehtë pas qejfeve në vend që të vazhdoni të hani njësoj shumë është një rregull i mirë për të mos e gjetur veten me shumë kilogramë shtesë.

Në raste të ndryshme, ngrënia përdoret për të luftuar mërzinë, e cila gjatë periudhës së Krishtlindjes mund të lidhet edhe me një mbidozë të kohës së lirë, të cilën nuk e shfrytëzoni më.

Pikërisht atëherë, mos e neglizhoni aktivitetin fizik.  Thjesht jepini vetes gjysmë ore në ditë dhe bëni një shëtitje të shpejtë. Ose, për ata më atletikë, përfitoni nga pushimet për të praktikuar ndonjë sport dimëror qoftë edhe herë pas here. Por kini kujdes: ecja për gjysmë ore nuk mjafton për të “djegur” të gjitha kaloritë e marra, duhet ta bëni këtë gjë edhe me ushqimin duke qenë të kujdesshëm.

Tradita e  takimit me të afërmit dhe miqtë, dhënia e dhuratave, apo ajo për të gatuar për shumë njerëz dhe për t’u përgatitur për festat mund t’i çojë shumë veta drejt ngrënies së tepërt, madje edhe për shkak të stresit: që ndër të tjera është një nga arsyet. kështu që dietat zakonisht braktisen dhe qëllimet e mira i mbeten ditëve të kaluara. Shkencëtarët kanë zbuluar se edhe stresi më i lehtë mund të ndryshojë menjëherë funksionimin e trurit tonë në mënyra që minojnë vullnetin tonë.

Pra, nëse nuk mund ta përmbajmë nivelin tonë të ankthit, të paktën bëhemi të vetëdijshëm se do të ishte koha e gabuar të hidhemi në ushqim dhe të përpiqemi të përqendrojmë vëmendjen në sasitë që gëlltisim.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *