Fistikët kanë një aromë gjalpi dhe janë mjaft të shijshëm. Ato janë një nga përbërësit më ushqyes të familjes së arrave dhe kanë përfitime të mahnitshme shëndetësore. Të përdorura gjerësisht në ëmbëlsirat indiane, akulloret, çokollatat dhe shumë pjata të tjera, fistikët ndihmojnë në humbjen e peshës, rregullojnë shëndetin e zorrëve, kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak dhe ruajnë shëndetin e zemrës.
Këto fruta të thata janë të larta në karbohidrate, fibra, proteina, yndyra, kalium dhe vitamina. Megjithatë, këto arra të këndshme mund të jenë jashtëzakonisht toksike dhe të kenë efekte anësore për të cilat mund të mos jeni në dijeni. Disa ndikime të rrezikshme të ngrënies së shumë fistëkëve mund të çojnë në:
Cënimin e shëndetit të zemrës
Frutat e thata supozohet të jenë jashtëzakonisht të dobishme për zemrën tuaj. Jo vetëm që përmirësojnë shëndetin e arterieve, por gjithashtu reduktojnë inflamacionin dhe rrezikun e mpiksjes së gjakut. Megjithatë, nëse konsumoni shumë prej tyre, veçanërisht fistikë, mund të shkaktojë një rritje të niveleve të presionit të gjakut. Më pas mund të ndjeni efektet anësore si turbullim i shikimit, marramendje dhe të fikët. Fistikët e pjekur dhe të kripur janë edhe më të rrezikshëm pasi nivelet e larta të natriumit rrit nivelin e natriumit në gjak, duke rritur hipertensionin.
Shkakton probleme me tretjen
Fistikët janë jashtëzakonisht të pasur me fibra. Prandaj, konsumimi i tyre në një sasi të kufizuar është i mirë për tretjen tuaj, por nëse i konsumoni ato, mund të shqetësojnë tretjen dhe të shkaktojnë diarre, ngërçe, dhimbje barku, dhimbje të zorrëve dhe sindromë të zorrës së irrituar. Fistikët janë të ngarkuar me fruktan, një enzimë që mund të shkaktojë alergji në traktin gastrointestinal.
Mund të kontribuojë në shtimin e peshës
Ndërsa konsumimi i moderuar i fistëkut ju ndihmon të humbni peshë, ngrënia e tepërt e arrave mund të ketë efektin e kundërt. Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, shumica e yndyrës në dietën e një personi duhet të jetë e pangopur për të zvogëluar rrezikun e problemeve kardiovaskulare.
Ngrënia e fistikëve me moderim nuk duhet të ndikojë në peshën e një personi. Një mënyrë për të moderuar marrjen e fëstëkut është blerja e versioneve me lëvozhgë. Kjo mund të ndihmojë në ngadalësimin e konsumit, duke i lejuar personit të kuptojë se kur është i ngopur dhe duke reduktuar rrezikun për të ngrënë shumë.
Mund të dëmtojë veshkat
Ekspertët rekomandojnë që njerëzit të kufizojnë konsumin e arrave të pasura me kalium, si fëstëkët, për të parandaluar problemet e veshkave. Shumë studime mbështesin pretendimet se shumica e njerëzve me sëmundje kronike të veshkave kanë nivele të larta të natriumit dhe prandaj duhet të kufizojnë fëstëkët në vetëm ¼ e filxhanit.
Mund të shkaktojë alergji
Ekspertët shëndetësorë thonë se n alergji ndaj fëstëkut mund të ndodhë kur ka një përgjigje imune nga konsumimi ose thithja e substancave që përmbajnë proteinat që gjenden në arrat. Meqenëse fëstëkët janë arra, këto janë një nga dhjetë alergjenët ushqimorë më të zakonshëm në mbarë botën. Alergjia nga arrat e pemëve mund të shkaktojë të vjella, marramendje, vështirësi në gëlltitje, kruajtje, kongjestion nazal dhe madje edhe ngërçe në stomak.
Rritja e nxehtësisë së trupit
Fistikët janë jashtëzakonisht të lartë në kalori. Këto arra prodhojnë një sasi të madhe nxehtësie pasi metabolizohen në trup dhe kështu nëse hani shumë prej tyre, mund të çojë në fryrje dhe probleme me tretjen.