Një dietë e pasur me perime, bishtajore, arra dhe e ulët në bulmet dhe mish lidhet me një shans 39% më të ulët për të zhvilluar Covid-19, sipas hulumtimit të botuar në revistën’BMJ Nutrition Prevention & Health’.
Sondazhi u krye me 702 të rritur midis marsit dhe korrikut 2022. Pjesëmarrësit u pyetën për zakonet e tyre të zakonshme të të ngrënit dhe shpeshtësinë me të cilën ata konsumonin grupet e ushqimit, si dhe mënyrën e jetesës dhe historinë e tyre mjekësore. Më pas ata u ndanë në grupe, ata që hanin gjithçka ose kryesisht me bazë bimore. Grupi i dietës me bazë bimore u nda më tej në ata që hanin mish tre ose më pak herë në javë dhe në vegjetarianë dhe veganë.
Nuk kishte dallime të rëndësishme në moshë dhe gjini midis dy grupeve. Megjithatë, ata që hanin mish më shumë, që kishin një shkallë të ulët të aktivitetit fizik, ishin mbipeshë dhe obezët ishin gjithashtu më të zakonshëm në këtë grup dhe kishin një rrezik më të lartë të infeksionit Covid-19 dhe simptoma më të rënda. Në total, 330 njerëz thanë se kishin kontraktuar Covid-19, nga të cilët 224 thanë se kishin simptoma të lehta dhe 106 simptoma të moderuara deri në të rënda. Gjithëngrënësit kishin një incidencë dukshëm më të lartë të raportuar të Covid-19 sesa grupet me bazë bimore (52% kundrejt 40%). Për më tepër, ata kishin më shumë gjasa të kishin një infeksion të moderuar deri në të rëndë, 18% kundrejt 11%. Megjithatë, nuk kishte asnjë ndryshim në kohëzgjatjen e simptomave.
Pas llogaritjes së faktorëve potencialisht ndikues si pesha, gjendjet mjekësore para-ekzistuese dhe nivelet e aktivitetit fizik, studiuesit zbuluan se ata që ndoqën më shpesh një dietë vegjetariane dhe vegane kishin 39% më pak të ngjarë të infektoheshin sesa ata që hanin gjithçka.
Studiuesit sugjerojnë si shpjegim për gjetjet e tyre se ndoshta një dietë kryesisht vegjetariane ofron më shumë lëndë ushqyese që forcojnë sistemin imunitar dhe ndihmojnë në luftimin e infeksioneve virale. “Modelet dietike me bazë bimore janë të pasura me antioksidantë, fitosterole dhe polifenole, të cilat ndikojnë pozitivisht në lloje të ndryshme qelizash, të cilat janë të përfshira në funksionimin e sistemit imunitar dhe shfaqin veti të drejtpërdrejta antivirale”, theksojnë ata.
Megjithatë, ata theksojnë se ky është një studim vëzhgues dhe për këtë arsye nuk mund të përcaktojë faktorët shkakësorë. Megjithatë, ata arrijnë në përfundimin se në dritën e këtyre gjetjeve dhe të studimeve të tjera, rekomandohen modele diete vegjetariane.