Një nga shkaqet kryesore që mund të shkaktojë kancerin dhe që e e përdorim gjerësisht, është vaji i palmës ose acidi palmitik.
Sipas një studimi të fundit është tronditëse se sa shumë ndikon yndyra e një diete në përhapjen e kancerit.
Zbulimi i ka lënë studiuesit të përpiqen për një terapi të re për të ndihmuar në ndërprerjen e këtij procesi me shpresën se mund të ndalojë përhapjen e kancerit në një kohë kur diagnozat janë rritur me ritme alarmante. Metastaza ose përhapja e kancerit mbetet shkaku kryesor i vdekjes në pacientët me kancer dhe shumica dërrmuese e njerëzve me kancer metastatik mund të trajtohen vetëm, por jo të shërohen.
Siç e dinë shumica, ushqimi mund të ketë një ndikim të madh në kancer me acidet yndyrore që janë blloqet ndërtuese të yndyrës në trup. Gjetjet e publikuara rishtazi, të udhëhequra nga studiuesit në IRB Barcelona, Spanjë, zbulojnë se një acid yndyror i tillë që gjendet zakonisht në vajin e palmës, i quajtur acidi palmitik, nxit metastazat në karcinomat orale dhe kancerin e lëkurës te minjtë.
Vaji i palmës përdoret në prodhimin e ushqimeve si ëmbëlsira, çokollata, biskotat, margarina dhe yndyrat e skuqjes.
/Burimi: Express.uk/ Priza.al/