Cila është lidhja mes çokollatës së zezë dhe kancerit? Çfarë zbuloi studimi i fundit

Universiteti i Kembrixhit ka zbuluar se ngrënia e çokollatës së zezë mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit.

Magnezi i gjetur në ëmbëlsirën është identifikuar nga një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh, si çelësi i përgjigjes imune të trupit.

‘Qelizat T’ vrasëse janë arma kryesore e trupit kundër qelizave kancerogjene drejtpërdrejt dhe eksperimentet laboratorike treguan se ato janë efektive vetëm në një mjedis të pasur me magnez.

“Për të verifikuar këtë vëzhgim klinikisht te pacientët ne tani po kërkojmë mënyra për të rritur magnezin në tumore në një mënyrë të synuar”, tha autori Prof. Christoph Hess i Universitetit të Bazelit në Zvicër.

Trajtimet e imunoterapisë kundër kancerit ishin më pak efektive në ato me nivele të pamjaftueshme të magnezit në gjakun e tyre.

“Çokollata e zezë nuk është vetëm e shijshme, por edhe shumë e shëndetshme. Ajo është gjithashtu e mbushur me hekur, bakër, kalium, kalcium dhe fosfor, si dhe fibra, antioksidantë dhe komponime bimore si polifenole dhe flavanole, të cilat janë të dobishme për shëndetin e përgjithshëm të zorrëve”,  tha terapistja ushqyese Sarah Brookes, nga Qendra Autoimune.

/Burimi: Mirror/ Përshtati në shqip: Priza.al/

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *