Ata që pinë kafe kanë rrezik shumë më të ulët të përsëritjes së kancerit të zorrëve!

Individët të cilët janë diagnostikuar me kancer të zorrëve dhe pinë dy deri në katër filxhanë kafe në ditë kanë shumë më pak gjasa, që sëmundja e tyre të rikthehet, ka zbuluar hulumtimi. Njerëzit me këtë sëmundje që konsumojnë atë sasi kanë gjithashtu shumë më pak gjasa të vdesin nga ndonjë shkak, tregon studimi, i cili sugjeron se kafeja ndihmon ata që janë diagnostikuar me vrasësin e dytë më të madh të kancerit në Mbretërinë e Bashkuar.

Ekspertët thanë se gjetjet ishin premtuese dhe spekuluan se, nëse studime të tjera tregojnë të njëjtin efekt, 43,000 britanikë në vit të diagnostikuar me kancer të zorrëve mund të inkurajohen të pinë kafe. Sëmundja merr rreth 16,500 jetë në vit, 45 në ditë. Një studim i 1719 pacientëve me kancer të zorrëve në Holandë nga studiues holandezë dhe britanikë zbuloi se ata që pinin të paktën dy filxhanë kafe kishin një rrezik më të ulët të përsëritjes së sëmundjes. Efekti ishte i varur nga doza, ata që pinin më shumë e panë rrezikun e tyre më së shumti. Sipas gazetës, pacientët që pinin të paktën pesë filxhanë në ditë kishin 32% më pak gjasa se ata që pinin më pak se dy filxhanë për të parë kthimin e kancerit të tyre në zorrë. Në mënyrë të ngjashme, nivelet më të larta të konsumit të kafesë gjithashtu duket se janë të lidhura ngushtë me shanset e dikujt për të mbijetuar. Përsëri ata që pinin të paktën dy filxhanë në ditë kishin një rrezik më të ulët të vdekjes në krahasim me ata që nuk pinin. Dhe, si me rrezikun e përsëritjes, ata që konsumonin të paktën pesë filxhanë kishin më pak gjasa për të vdekur, me 29%. Njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar pinë rreth 95 milionë filxhanë kafe në ditë. Udhëheqësja e ekipit hulumtues, Ellen Kampman, shprehet se sëmundja u kthye në një në pesë persona të diagnostikuar me të dhe mund të ishte fatale.

“Është intriguese që ky studim sugjeron se pirja e tre deri në katër filxhanë kafe mund të zvogëlojë përsëritjen e kancerit të zorrëve.

Megjithatë, ajo theksoi se ekipi kishte gjetur një lidhje të fortë midis konsumimit të rregullt të kafesë dhe sëmundjes sesa një lidhje shkakësore mes tyre.

“Ne shpresojmë, megjithatë, se gjetja është e vërtetë sepse duket se varet nga doza sa më shumë kafe të pihet, aq më i madh është efekti”, shtoi ajo.

Studimi është i fundit që tregon se kafeja ul rrezikun e kancerit. Tashmë ka prova të forta që ul rrezikun e kancerit të mëlçisë dhe mitrës dhe disa prova që bën të njëjtën gjë për kancerin e gojës, faringut, laringut dhe lëkurës. Ajo është gjithashtu e lidhur tashmë me një rrezik më të ulët të zhvillimit të kancerit të zorrëve. Prof Marc Gunter, një bashkautor i studimit tha se gjetjet ishin shumë provokuese pasi ne nuk e kuptojnë vërtet pse kafeja do të kishte një efekt të tillë në pacientët me kancer të zorrëve.

Ai shtoi: “Por ato janë gjithashtu premtuese pasi mund të tregojnë një mënyrë për të përmirësuar prognozën dhe mbijetesën në mesin e pacientëve me kancer të zorrëve. Kafja përmban qindra përbërës biologjikisht aktivë që kanë veti antioksiduese dhe mund të jenë mbrojtëse kundër kancerit të zorrëve. Kafja gjithashtu ul inflamacionin dhe nivelet e insulinës të cilat kanë qenë të lidhura me zhvillimin dhe përparimin e kancerit të zorrëve dhe mund të kenë efekte potencialisht të dobishme në mikrobiomën e zorrëve. Megjithatë, ne kemi nevojë për më shumë kërkime për të shkuar më thellë në biologjinë se pse kafeja mund të ketë një efekt të tillë në prognozën dhe mbijetesën e kancerit të zorrëve”.

Shfaqja e kafesë si një mbrojtëse e mundshme kundër kancerit është e jashtëzakonshme sepse deri në vitin 2016 Organizata Botërore e Shëndetësisë e klasifikoi atë si ndoshta kancerogjene përpara se të ndryshonte mendje, sepse provat nuk ekzistonin për ta mbështetur këtë.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *