Vitet e fundit, ballokumet, simboli i Ditës së Verës, janë gatuar e tregtuar të gjithandej nëpër Shqipëri por shija e tire e vërtetë mund të dallohet vetëm në qytetin që I krijoi, Elbasan. Sot, rënia e produkteve të produkteve ka bërë që edhe ballokumet mos të gjithë ato të dikurshmet, megjithatë, nuk po i përmbahemi recetës klasike. Këshillojmë të gjithë komplekset e fshatit.
Përbërësit: 1 kg miell misri, 500 g gjalpë i freskët, 8 kokrra vezë, pak finjë (ujë e vlerës që është një sasi e mirë e situr) dhe 500 gr sheqer.
Përgatitja: Të gjithë të gjithë përzgjidhen në kushte natyrale. Gjalpi i tretet dhe vendoset në një ballokumes. Mbi gjalpë hidhet pak nga pak sheqer dhe të dyja rrihen gjatë nga një lugë druri. Me pas hidhen vezët një e nga një gjë që rrahja me lugë vazhdon. Pastaj ka radhën e miellit të misrit. Mielli i misrit hidhet me ngadalë dhe përzihet vazhdimisht me lugën e drunjtë. Në masën e formuar hidhet pak finjë zjarri. Rrahja duhet të bëhet me dore. Brumi i formuar nga kjo çështje merret më lugë druri dhe vendoset në topa në tepsi dhe futet në furrë. Piqet dhe shërbehet në pajisjen e kulaçeve.