Çokollata jo vetëm që është e shijshme, por nëse konsumohet në mënyrë të ndërgjegjshme është gjithashtu një aleat i shëndetit tonë. Është një ushqim aq i mirë dhe i shijshëm saqë ka fituar nofkën “ushqimi i perëndive”: kështu e përkufizuan atë Majat dhe Aztekët.
Heq stresin
Jo, nuk është shija ajo që ju qetëson. Nuk është shkenca prapa këtij efekti të mrekullueshëm të çokollatës. Ngrënia e çokollatës me bazë kakao bën që truri të rrisë nivelet e serotoninës. Çfarë është serotonina, ju pyesni? Epo, është një neurotransmetues i rëndësishëm që është një antidepresiv natyral. Kështu që, herën tjetër kur të ndiheni të përplasur, kapni një çokollatë të zezë dhe gjithçka do të jetë në rregull. Ka përbërje të tjera në çokollatë që zvogëlojnë stresin, tregon një studim. Sa më shumë çokollatë kakao, aq më të forta do të jenë efektet e saj antidepresive. E ëmbël dhe e shëndetshme, është e drejtë.
Ul kolesterolin
Çokollata e zezë është veçanërisht e bollshme me kakaon. Kakaoja ka aftësi të caktuara që zvogëlojnë lipoproteinën me dendësi të ulët, ose kolesterolin e keq. Duke ngrënë mjaft çokollatë në baza javore, mund të keni shëndet të mirë kardiovaskular. Mungesa e kolesterolit të keq nënkupton arteriet e gjera dhe enët e gjakut, gjë që siguron rrjedhje të shkëlqyeshme të gjakut. Kjo do të thotë që trupi juaj do të transportojë më mirë oksigjenin dhe do të jeni më i mirë. Jo vetëm kaq, por çokollata gjithashtu rrit sasitë e kolesterolit të mirë! E mira zvogëlon rrezikun e arresteve kardiake dhe goditjeve në tru. Me çokollatë të mirë, do të merrni një mori përfitimesh shëndetësore.
Ul presionin e lartë të gjakut
Çfarë nuk mund të bëjë kjo e ëmbël magjike, pyesim veten? Çokollata e zezë është veçanërisht aktive në këtë pjesë të shëndetit tuaj kardiovaskular. Kjo pasi përmban sasi të larta flavonoidi, një antioksidant i rëndësishëm. Incredshtë tepër e dobishme kur bëhet fjalë për zvogëlimin e ngjitjes dhe mpiksjes së gjakut. Gjëra të tilla rritin rrezikun e goditjeve në tru dhe sulmeve në zemër. Flavonoidët shtojnë një armë të vlefshme në arsenalin tuaj të mbrojtjes kundër kushteve të zemrës. Thjesht mos harroni të zgjidhni çokollatë me shumë kakao. Sa më e errët të jetë, aq më shumë antioksidantë ka. Siguroni një zemër të shëndetshme përmes një meze të lehtë të shijshme. Duket e mundur, apo jo?
Parandalimi i goditjes në tru
Pavarësisht se sa ju pëlqen çokollata, është e rëndësishme të dini një gjë. Nuk është vetëm një kënaqësi momentale; është një investim për të ardhmen. Duke ngrënë çokollatë tani, ju do të zvogëloni çdo rrezik për të pësuar goditje në jetën e mëvonshme. Flavonoidët jo vetëm që rregullojnë presionin e gjakut, por ato gjithashtu parandalojnë goditjet në tru. Gjëja më e mirë është që as nuk ju duhet aq shumë çokollatë. Të hash një bar të vetëm një herë në javë do ta mbajë rrjedhën e gjakut në tru plotësisht të mirë. Një investim i ëmbël, i lehtë dhe i shëndetshëm? Po të lutem!
Përmirëson funksionin e trurit
Çokollata përmirëson rrjedhën e gjakut në tru. Pasi ta keni konsumuar, do të vini re se aftësitë tuaja mendore ngrihen lart. Arsyeja prapa kësaj është që flavonoidët zgjerojnë enët tuaja të gjakut. Gjithashtu, ndihmon trurin tuaj që të marrë më shumë gjak. Rrjedhja e mirë e gjakut në kokën tuaj do të thotë më shumë oksigjen. Sa më shumë oksigjen të keni, aq më shpejt do të funksionojë mendja juaj. Ky nuk është vetëm një ndryshim i çastit; do të jeni edhe më mirënjohës në të ardhmen. Nëse jeni duke punuar një punë stresuese dhe keni nevojë për ndihmë, kthehuni tek çokollata. Një bar në baza javore do t’i bëjë përpjekjet tuaja shumë më të lehta se më parë.
Ndihmon në humbjen e peshës
Ju ndoshta nuk keni dëgjuar kurrë që dikush të lidhë çokollatën me humbjen e peshës, por është e vërtetë. Shkenca është e thjeshtë. Sa më shumë çokollatë kakao, aq më shumë fibra ka. Dhe të gjithë e dimë se sa e dobishme është fibra. Trakti juaj tretës do të jetë më efikas dhe nuk do të keni më vështirësi. Një përfitim tjetër i çokollatës është një sasi e pabesueshme e antioksidantëve. Kur të hani, ato do të shkaktojnë një ndjenjë të ngopjes. Kjo është arsyeja pse çokollata e zezë është një partner i shkëlqyeshëm për humbjen e peshës. Jo vetëm që është i ëmbël dhe ushqyes, por gjithashtu ju bën të hani më pak. Provojeni!
Mbrojtja e lëkurës
Lëkura jonë është dëmtuar kryesisht për shkak të efekteve të radikalëve të lirë. Ndërsa plakemi, ne priremi të lëmë pas dore një dietë të rrumbullakosur. Ju mund ta ndryshoni atë proces duke shtuar çokollatë në dietën tuaj. Me numrin e antioksidantëve që ka, çokollata pothuajse do të neutralizojë plotësisht efektet e radikalëve të lirë. Keni probleme me lëkurën e ndjeshme? Çokollata mund të ndihmojë edhe në atë departament. Flavonoidet në çokollatë mund të ndihmojnë lëkurën tuaj të marrë mbrojtje nga rrezet ultraviolet të diellit. Me vrimat në shtresën e ozonit, një shtesë e tillë është gjithmonë e mirëpritur.
Neutralizon kollitjen
A keni dëgjuar për teobrominë rastësisht? Jo Është në rregull; do ta dashuroni kur të mësoni se çfarë bën. Shtë një përbërje unike që mund ta gjeni në çokollatë. Ai relakson nervat në fyt dhe mund të ndalojë çdo simptomë të kollitjes brenda disa orësh. Disa studime britanike kanë treguar se pacientët që hanë çokollatë shpesh kolliten shumë më pak. Megjithëse teobromina ekziston në disa ilaçe, është më mirë ta merrni atë nga burimi i saj natyror. Ndryshe nga ilaçet pa recetë, çokollata nuk ndikon në shëndetin kardiovaskular. Gjithashtu nuk shkakton përgjumje. Dhe pjesa më e mirë? Sweetshtë e ëmbël dhe e shijshme!
Mund diarrenë
Nëse keni pasur ndonjëherë probleme me diarre, ju e dini që çokollata e zezë mund të ndihmojë në neutralizimin e saj. Por a keni menduar ndonjëherë pse është kështu? Ndodh sepse çokollata përmban sasi të mëdha të flavonoideve. Ato pengojnë lirimin e substancave që e bëjnë jashtëqitjen të lëngshme. Për shkak se trupi tret shumë shpejt çokollatën, ju do të ndjeni efektet e saj në asnjë kohë. Nëse synoni të ndaloni diarrenë për mirë, hani çokollatën më të errët përreth. Gjithashtu, sigurohuni që të hani pak më shumë se zakonisht. Në këtë mënyrë, trupi juaj do të marrë shumë flavonoide për shkak të përmbajtjes së lartë të kakaos.
Ul sheqerin në gjak
Ky është veçanërisht rasti për çokollatën e zezë. Disa studime në të gjithë botën kanë treguar se kakaoja rregullon rezistencën ndaj insulinës. Kjo do të thotë që trupi juaj do të përdorë insulinën në mënyrë më efektive. Një ndryshim i tillë mund të parandalojë fillimin e diabetit ose gjendje të tjera të rrezikshme. Lowshtë i ulët në indeksin glicemik, që do të thotë se nuk është shumë i ëmbël. Një gjë për të cilën duhet të keni kujdes është të hani shumë. Çokollata përmban shumë kalori. Ushqimi i tepërt mund të shkaktojë efekte të dëmshme në shëndetin tuaj dhe madje të pengojë humbjen e peshës.
/Burimi Thomson Intermedia/