Dardha, të gjitha vlerat ushqyese të frutit të vjeshtës

Dardha i përket familjes Rosaceae. Është një pemë gjetherënëse dhe lulëzon në vende që nuk karakterizohen as nga nxehtësia e madhe dhe as nga të ftohtit ekstremNuk ka kërkesa të veçanta për tokat, lulëzon edhe në vende të varfra dhe në lartësi.

Vlera ushqyese dhe përfitimet shëndetësore

Dardha ka nivele të larta të fibrave dietike, është burim i shkëlqyer i vitaminave C, K, B2 dhe B6, kalciumit, kaliumit dhe bakrit, ndërsa janë të pasura me substanca me aktivitet antioksidues. Përqindja e lartë e fibrave bimore që ato përmbajnë ka një efekt të dobishëm në lëvizshmërinë e zorrëve dhe ndihmon në parandalimin e kapsllëkut.

Pirja e lëngut të dardhës ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve në kushte të ndryshme inflamatore. Dardha mund të përmirësojë ndjeshëm nivelet e kolesterolit LDL, për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave dhe pektinës. Ato janë të pasura me flavonoide si beta-karoten, luteinë dhe zeaksantinë.

Në kombinim me vitaminat C dhe A ato ndihmojnë në mbrojtjen nga radikalet e lira të dëmshme dhe parandalojnë plakjen e parakohshme. Dardha është një burim i mirë i mineraleve si bakri, hekuri, kaliumi, mangani dhe magnezi , si dhe vitaminat B si riboflavina dhe piridoksina.

Ato janë ndër frutat më pak alergjike nga të gjitha frutat dhe për këtë arsye janë një zgjidhje e sigurt për ata që vuajnë nga alergjitë ushqimore. Acidi hidroksicinamik që përmban dardha është i lidhur edhe me parandalimin e kancerit të stomakut, zorrës së trashë dhe mushkërive.

Quercetin (një antioksidant që gjendet në lëkurën e dardhës) ndihmon në parandalimin e kancerit dhe problemeve të zemrës, ndërsa një studim i fundit nga Universiteti Cornell tregoi se e njëjta substancë mund të funksionojë kundër sëmundjes së Alzheimerit.

Dardha mund të jetë e dobishme në trajtimin e kolitit, sëmundjeve kronike të fshikëzës së tëmthit, artritit dhe përdhes.

Falë borit që përmban dardha, ato kontribuojnë edhe në parandalimin e osteoporozës (bori ndihmon trupin të mbajë kalciumin).

Ato zvogëlojnë rrezikun e degjenerimit makular të lidhur me moshën për shkak të niveleve të larta të karotenoideve që përmbajnë, duke kontribuar në shëndetin e syve.

Ngrënia e dardhave rregullisht mund të ulë presionin e gjakut dhe rrezikun e goditjes në tru, për shkak të glutationit.

Së fundi, është një burim i mirë i acidit folik, i cili mund të zvogëlojë rrezikun e defekteve serioze të tubit nervor dhe rekomandohet për gratë shtatzëna.

 

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *