Më 25 tetor festojmë Ditën Botërore të Makaronave, pjata më e pëlqyer nga italianët.
Kongresi i parë Botëror i Makaronave u mbajt më 25 tetor 1995 kur 40 prodhues dhe ekspertë të makaronave nga e gjithë bota u mblodhën në Romë me synimin për të sjellë në plan të parë pjatën që përfaqësonte mbi të gjitha – dje si sot – Italinë. Askush nuk e dinte, por atë ditë po lindte përvjetori më i dashur i adhuruesve të makaronave globale: Dita Botërore e Makaronave .
Kanë kaluar vite, ndërkohë që konsumimi i makaronave është rritur shumë, disa forma janë harruar dhe të tjera kanë lindur (sot janë më shumë se 600 të ndryshme).
Ngrënia e makaronave jo vetëm që nuk ju shëndoshë (nëse konsumohen në sasitë e duhura), por i ofron trupit tonë përfitime të rëndësishme shëndetësore . Për shembull, nëse konsumohet në mbrëmje ndihmon që të shkëputeni nga priza para se të shkoni në shtrat. Makaronat janë të pasura me triptofan dhe vitaminë B , të dobishme për relaksimin e mendjes dhe trupit dhe janë një aleat i shkëlqyer i mbrëmjes për të luftuar stresin ose pagjumësinë.
Përmirësoni disponimin tuaj të mirë
Konsumimi i drithërave përmirëson mirëqenien e zorrëve dhe ka një ndikim pozitiv në humor. Gjithashtu, tek gratë , karbohidratet ndihmojnë në rregullimin e ënjtjes dhe ndryshimeve të humorit që lidhen me PMS.
Është i mirë për zemrën dhe përshpejton metabolizmin
Konsumimi i 80 gramë drithëra në ditë , si makarona ose bukë, ul rrezikun e sulmit në zemër me 21% . Përveç kësaj, makaronat janë një burim i vlefshëm i glukozës , lëndë djegëse thelbësore për trurin dhe muskujt, dhe karbohidratet komplekse, të cilat çlirojnë energji ngadalë. Ndryshe nga sheqernat e thjeshta që ofrojnë energji të çlirimit të shpejtë, energjia e siguruar nga një pjatë spageti lirohet gradualisht dhe zgjat më shumë, duke ndihmuar trupin të punojë më mirë dhe duke siguruar një ndjenjë më të madhe të ngopjes .