Dita Botërore e Makaronave/ Arsyet pse ne i duam kaq shumë janë…

Dita Botërore e Makaronave festohet çdo vit më 25 tetor që nga viti 1995 me iniciativa promovuese dhe informuese dhe evente anësore në mbarë botën. Konferenca e parë Botërore e Makaronave u mbajt në Romë më 25 tetor 1995 nga 40 prodhues ndërkombëtar të makaronave.

Dita Botërore e Makaronave i kushtohet sivjet makaronave “al dente”, pra makaronave që janë gatuar për të qenë pak të forta kur hahen. Bolonjeze, karbonara ose thjesht të mbushura me djathë dhe pak piper, makaronat italiane janë të gjithanshme dhe një sukses gastronomik në të gjithë botën.

”Italianët hanë mesatarisht mbi 23 kilogramë makarona në vit”, shpjegoi shoqata ”Unione Italiana Food” me rastin e Ditës Botërore të Makaronave.

”Gjermanët hanë rreth tetë kilogramë, megjithëse ky numër u rrit në 9,5 kilogramë gjatë pandemisë së koronavirusit në vitin 2020”, sipas Shoqatës Gjermane të Përpunuesve të Grurit dhe Prodhuesve të Amidonit.

Ndër format më të njohura të makaronave, spageti është i preferuari në të gjithë botën, sipas ”Unione Italiana Food”. Sipas shoqatës, Gjermania është tregu i parë i eksportit për prodhuesit italianë të makaronave. Në vitin 2020, sasia e pastave të eksportuara në Gjermani u rrit me rreth 18% krahasuar me një vit më parë.

Shoqata pretendon se eksportet italiane të makaronave janë rritur në mënyrë të qëndrueshme gjatë viteve.

Pse ne i duam makaronat

Janë të lehta për t’u gatuar, ekonomike dhe na ngopin

Sado fillestarë që të jeni në kuzhinë, patjetër që mund të bëni një pjatë makaronash. Përveç kësaj, ato nuk kushtojnë dhe janë padyshim një zgjidhje e kënaqshme ushqimore. Të karbohidratet si makarona japin glukozë, e karburantit të mëdha për të trurit dhe muskujve. Makaronat janë një burim i shkëlqyer i karbohidrateve komplekse dhe siguron një çlirim të ngadaltë të energjisë.

Kanë përfitime shëndetësore

Makaronat (veçanërisht drithërat) mund të ndihmojnë në ruajtjen e energjisë gjatë gjithë ditës për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të karbohidrateve. Ato përmbajnë gjithashtu acid folik dhe kanë një indeks të ulët glicemik, që do të thotë se nuk ka gjasa të shkaktojnë rritje të pakëndshme të sheqerit në gjak. Përveç kësaj, është një mënyrë e shkëlqyer për të marrë pjesën tuaj të rekomanduar ditore të drithërave të plota.

Mund të përshtaten me çdo vakt

Nëse nuk keni marrë proteinat e rekomanduara të ditës, mund të shtoni pak pulë ose peshk në një pjatë makaronash. Ose nëse ju kanë munguar sërish perimet, thjesht kombinoni të preferuarat tuaja me makaronat që do të bëni. Mund t’i kombinoni gjithmonë me një salcë domate të pasur me antioksidantë ose nëse i kushtoni vëmendje kalorive ose preferoni diçka më të lehtë, thjesht shtoni pak vaj ulliri të mirë dhe barishte të freskëta. Është e sigurt që ka një pjatë makarona që i përshtatet çdo humori dhe nevoje. Në fakt, për ata që ia dalin mirë në kuzhinë dhe janë krijues, recetat janë të pafundme.

Në një kohë kur shumica prej nesh jetojnë me ritme të shpejta dhe kërkuese dhe janë të prirur ndaj “dietave magjike”, makaronat mbeten një ushqim i shëndetshëm, i shijshëm dhe i dashur në mbarë botën.

/Priza.al/

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *