Një studim zbuloi se njerëzit që konsumuan darkë në orën 21:00 kishin më shumë sheqer në gjak të nesërmen në mëngjes sesa ata që e konsumuan për herë të fundit në orën 18:00, ndërsa një studim tjetër zbuloi se aftësia e trupit për të djegur kalori mund të jetë më e ulët gjatë natës sesa gjatë ditës.
Në një studim të ri, studiuesit zbuluan se të ngrënit vonë natën rrit urinë, ndërkohë që zvogëlon sasinë e energjisë së përdorur kur jeni zgjuar.
“Koha e vaktit është një nga faktorët më të rëndësishëm në menaxhimin e peshës. Gjetjet në këtë studim tregojnë se sa e rëndësishme është të ruhet një normë e qëndrueshme metabolike duke ngrënë vazhdimisht në intervale të rregullta. Një hendek prej 3 deri në 4 orë ndërmjet vakteve është ende ideale për mbajtjen e sheqerit në gjak në nivelet e tij normale”, si dhe ruajtjen e metabolizmit me një shpejtësi konstante“, thotë dietologia Catherine Gervaćo.
“Ngrënia e një vakti në orët e vona, siç është vërtetuar në studim, ndikon në funksionin natyral të hormoneve në trup, veçanërisht të grelinës dhe leptinës”, shton ajo.
“Ghrelina njihet nga qytetarët si “hormoni i urisë”, sepse stimulon oreksin. Prandaj, kur stomaku është bosh, rritet niveli i grelinës. Nga ana tjetër, leptina është përgjegjëse për ndjenjën e ngopjes. Studimi thotë se më vonë vaktet ulin nivelet e leptinës, që do të thotë se ‘ndjenja e ngopjes’ zvogëlohet. Kur kjo ndodh, trupi në mënyrë natyrale mund të dëshirojë më shumë ushqim në një periudhë të shkurtër kohore”, shpjegon Kathryn.
“Çdo person ka një normë të ndryshme metabolike. Prandaj, çdo person ka nevojë për një marrje kalori të ndryshme ditore dhe raport të makronutrientëve. Përveç kohës së duhur të vakteve tuaja, mënyra më e mirë për të humbur peshë (ose për të parandaluar rrezikun e obezitetit) është të hahet në mënyrë të ekuilibruar, dietë në intervale të rregullta e të qëndrueshme”, ka përfunduar dietologia për “Eat This”.