E keni përdorur komplet gabim balsamin, ja pse buzët tuaja janë ende të plasaritura!

Smiling young woman applying sun protection on her lip outdoor

Të gjithë ne e përdorim balsamin e buzëve gjithnjë e më shumë gjatë këtyre muajve të dimrit. Por a janë buzët e tua ende të lënduara dhe të plasaritura, pa marrë parasysh se sa nga gjërat që përdor? Sipas ekspertëve të dermatologjisë, lloji i balsamit që vendosni mbi mykun tuaj mund të jetë më i rëndësishëm se sasia. Dr. Mona Gohara, një profesore klinike e asociuar e dermatologjisë në Shkollën e Mjekësisë Yale dhe Dr. Brendan Camp, një dermatolog në MDCS Dermatology në Nju Jork, thanë TODAY pse disa balsam buzësh mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Për të filluar, ata diskutuan pse buzët tuaja mund të jenë të çara në radhë të parë. Moti i ftohtë mund t’u bëjë kërdi pasi lëkura është shumë e hollë, kështu që ata kanë më shumë gjasa të thahen, tha Dr Gohara. Ndërkohë, Dr Camp vuri në dukje se lëkura delikate e mykut tuaj mund të irritohet lehtësisht nga përbërësit në kujdesin e lëkurës ose ushqimit, majaja ose bakteret, madje edhe nga enzimat në pështymë.

Ju gjithashtu mund të mos u jepni atyre dashuri të mjaftueshme: shumë njerëz harrojnë buzët e tyre kur hidratojnë fytyrën. Por nëse buzët tuaja janë të thata dhe të plasaritura jo shumë kohë pasi keni aplikuar balsamin, thjesht mund të përdorni llojin e gabuar. Katër gjëra që duhen shmangur në një balsam buzësh:

Balsamet e tejdukshme

Ju mund të mendoni se një salcë ftohëse e ndjeshme do të qetësojë dhimbjen e buzëve. Por Dr Gohara tha që këto balsame duhet të shmangen. Çdo gjë që i bën buzët tuaja të ndjehen, të ftohta, të qetësojnë me atë ndjenjën e mentolit, ky është një lajm i keq, sepse do të thotë se ka një përbërës që është një irritues i mundshëm”, shpjegoi ajo. Pra, ndërsa ndjeheni mirë kur e aplikoni për herë të parë, mund t’i bëjë buzët tuaja më të thata dhe të irrituara në planin afatgjatë. Duhet të shmangni balsamin e buzëve me përbërës si kamfori, mentoli ose alkooli.

Gjëra të tjera që duhet të shmangni janë:

1. Parfumet

2. Agjentët aromatizues

3. Ngjyrat

Dr Camp tha se këto mund të shkaktojnë dermatit kontakti alergjik, një lloj ekzeme që shkaktohet nga kontakti me një substancë të veçantë. Dhe nëse buzët tuaja janë të thata, të plasaritura, të kuqe, me luspa dhe kruarje, mund të keni zhvilluar një ndjeshmëri ndaj një përbërësi në balsamin tuaj të buzëve, shtoi ai.

Përbërësit për balsam buzësh për t’u kërkuar

Meqenëse jeni duke e bërë këtë, ka disa përbërës që do të ndihmojnë në hidratimin e mykut tuaj. Dr Camp tha që ju dëshironi të kërkoni përbërës që do të ndihmojnë në bllokimin e ujit në lëkurë duke e mbajtur atë të hidratuar për një periudhë të gjatë kohore. Ai tha:

Përbërësit si dylli i bletës, vaji i ullirit, vaji i ricinit, vaji i kokosit dhe gjalpi shea përdoren shpesh për këtë qëllim.

Ju gjithashtu duhet të mbani një salcë me SPF për të mbrojtur buzët tuaja nga dielli. Ndërkohë, Dr Gohara tha se balsami juaj ideal do të ketë një kombinim hidratantësh (si acidi hialuronik dhe glicerina), të cilët tërheqin lagështinë në lëkurë dhe okluzive (si gjalpi shea dhe vaji mineral), të cilët bllokojnë lagështinë.

NHS rekomandoi që të përdorni një që përmban vazelinë ose dyll blete. Doktori tha:

Provoni disa balsame të ndryshme buzësh nëse njëri nuk funksionon për ju disa njerëz mund të jenë të ndjeshëm ndaj disa aromave, ngjyrave ose përbërësve kozmetikë.

Për sa kohë që jeni duke përdorur llojin e duhur të balsamit, Dr Gohara tha se mund ta aplikoni atë disa herë në ditë. Sipas Dr Camp, është më mirë të vendosni një balsam buzësh një herë në mëngjes dhe një herë para gjumit. Ka edhe mënyra të tjera për të parandaluar tharjen e buzëve.

Lisa Borg, specialiste e lëkurës dhe nutricioniste në Pulse Light Clinc, tha se gjëja më e mirë që mund të bëni është të pini shumë lëngje gjatë ditës. Mundësisht ujë cilësor në krahasim me kafenë dehidratuese dhe pijet me gaz, vuri në dukje ajo. Lisa rekomandoi gjithashtu ngrënien e ushqimeve që simulojnë prodhimin e pështymës, të tilla si mollët, trangujt, domatet, kungujt e njomë, shalqinjtë, limonat dhe perimet krokante fibroze si karotat dhe selinoja.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *