Bota e miellit alternativ duket se po zgjerohet gjithmonë e me shume. Nga orizi, kokosi, hikërrori, sorgoja e deri te gjithçka në mes tyre. Sot ne treg nuk mungojnë miellra të ndryshëm për të zgjedhur.
Pavarësisht nëse është për një individ me sëmundje celiake që kërkon një alternativë pa gluten ose një konsumator qe dëshiron te ketë shëndet te plote , profili i ndryshëm i të ushqyerit të këtyre miellrave mund të ndihmojë në rritjen e larmisë dhe krijimtarisë së ushqimeve në dispozicionin tone.
Futja më e re në këtë listë është mielli i bananes, një miell tropikal që ka përfitime të dukshme shëndetësore, mjedisore dhe përpunimin e ushqimit, dhe mund të jetë thjesht gjëja tjetër e madhe në botën e miellit. Është një zbulim fantastik për shendetin e çdo kujt.
Çfarë saktësisht është mielli i bananes, dhe si bëhet?
Mielli i bananes është bërë nga dehidratimi dhe bluarja e bananeve të gjelbra të papjekura. Mielli filloi ne rajonet e Afrikës dhe Xhamajkës si një alternativë inovative, më e lirë ndaj miellit tradicional të grurit.
Mesatarisht, duhen 10 kg banane të gjelbra të papjekura për të bërë 1 kg miell banane. Ndërsa këto humbje të përpunimit janë dukshëm më të larta se mielli i grurit, ku 1 kg grurë mund të prodhojë rreth 950 g miell.
Cila është shkenca ushqyese dhe përfitimet shëndetësore pas miellit të bananes?
- Mielli i bananes është i pasur me niseshte rezistente e cila ndihmon në promovimin e një mikrobiome të shëndetshme të zorrëve
Ajo që e dallon miellin e bananes nga të tjerët alternativë, te orizit, tërshërës, tapiokë ose patates është përmbajtja rezistente e saj në niseshte. Amidoni rezistent një lloj prebiotik, që do të thotë se vepron si ushqim për triliona mikroorganizma që ndodhen në mikrobiomën tonë të zorrës.
Me rritjen e ushqimeve të përpunuara, konsumi ynë i prebiotikëve, përfshirë niseshtenë rezistente është ulur në mënyrë dramatike. Kjo shkon paralelisht me faktin se mbi 70% e shume shteteve te zhvilluara nuk përmbushin racionet e rekomanduara të frutave dhe perimeve.
Dieta është një modulator i madh i mikrobiomës së zorrës, dhe dietat e përpunuara rëndë shoqërohen me prishjen e mikrobiomës së zorrës, e njohur ndryshe si “disbiosis”.
Studime të shumta kanë raportuar përfitimet shëndetësore të këtyre acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër në përmirësimin e shëndetit të tretjes pasi ato veprojnë si lëndë djegëse për qelizat që mbështesin traktin tonë gastrointestinal. Dëshmitë e reja gjithashtu thonë se një mikrobiomë e zorrëve e shëndetshme luan një rol në parandalimin e mbipeshës, diabetit, depresionit dhe disa sëmundjeve të tjera duke përfshirë dhe sëmundje kronike apo tumoreve.
- Mielli i bananes ka një indeks glikemik më të ulët
Mielli i bananes ka një indeks të glikemisë më të ulët krahasuar me miellët e tjerë, të tilla si gruri, tërshëra, tapioka, orizi dhe patatja për shkak të përmbajtjes së saj të lartë të amidonit. Një indeks i ulët glicemik do të thotë se ka një çlirim më të ngadaltë të glukozës (një lloj sheqeri) në qarkullimin e gjakut, duke rezultuar në një rritje më të ngadaltë të hormonit insulinë. Lirimet më të ngadalta të insulinës shoqërohen me ngopje të shtuar dhe ulje të shtimit të peshës.
- Mielli i bananes është një burim i pasur i kaliumit
Mielli i bananes, si bananet, janë burim shumë i pasur i kaliumit. 35 g miell banane ka rreth 300 mg kalium, e njëjta sasi që gjendet në një banane të mesme. Kaliumi luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e zemrës, veçanërisht kur bëhet fjalë për ruajtjen e presionit të gjakut të shëndetshëm.
Presioni i lartë i gjakut rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjeve në tru dhe dështimit të veshkave dhe i atribuohet sasisë së tepërt të natriumit të konsumuar në dietë.
- Mielli i bananes është natyrshëm pa gluten
Ndërsa mielli i bananes bëhet thjesht nga banane, është një miell natyrisht pa gluten. Kjo do të thotë se është miell i përshtatshëm për ata që jetojnë me sëmundje celiake ose kanë diagnostikuar ndjeshmëri ndaj glutenit. Gluteni është një proteinë që gjendet në grurë e cila është përgjegjëse për të rëndësishmen për rritjen dhe integritetin e produkteve të pjekura.
Nëse përdoret në pjekje, mielli i bananes është një zëvendësues i shkëlqyeshëm i miellit pa gluten në pjekjen e produkteve më të dendura si bukë, biskota, petulla dhe kifle. Mielli i bananes nuk kërkon ndonjë lidhës shtesë si për shembull me miell të tjerë pa gluten. Rregulli i përgjithshëm është që të zëvendësoni 1 filxhan miell gruri me ¾ filxhan miell banane.
Cila është përfundimi?
Mielli i bananes sigurisht që ka shumë përfitime të mundshme shëndetësore dhe është një miell që mund të shijohet nga ata që kanë nevojë të shmangin glutenin. Kur konsumohet i gjallë, është një burim i pasur i amidonit rezistent. Alsoshtë gjithashtu një burim i pasur i kaliumit dhe ka një indeks të ulët glicemik.
Mielli i bananes sigurisht që mbetet një miell krijues, i ri që ka shumë përfitime ushqimore tërheqëse dhe ushqyese. Mos u habitni nëse e shihni miellin e bananes si një super ushqim të ardhshëm dhe në muajt e ardhshëm, dhe nëse e bëni këtë do të jeni tashmë përpara trendit – të armatosur me njohuritë e gjeniut shkencor prapa këtij mielli. Unë shpresoj se do jete mielli i se ardhmes.
Për një shëndet të plotësuar mos e neglizhoni këtë lloj mielli,eshte i shijshëm, i lehtë, i absorbueshem, plot vlera dhe super i shëndetshëm!
/Burimi: draxe.com/ përshtati në shqip Priza.al/