Gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, shumë besimtarë muslimanë konsumojnë vaktet e agjërimit para lindjes së diellit, të quajtura ‘sehri’ dhe pas vakteve në perëndim të diellit, të quajtur ‘iftar’.
Ndërsa agjërimi konsiderohet të ketë një efekt pozitiv në shëndet, është e rëndësishme që të mos e teproni gjatë vakteve sehri dhe iftar.
“Të agjërosh nuk do të thotë të kesh një festë çdo ditë. Agjërimi na mëson moderimin. Ngrënia e tepërt ose kënaqja e tepërt mund të çojë në fryrje, shqetësime të tretjes dhe të lërë një ndikim në metabolizmin tuaj gjithashtu”, tha Lavleen Kaur, krye dietologia dhe bashkëthemeluesja e Diet Insight.
Kaur veçoi disa ushqime që janë rreptësisht të ndaluara gjatë periudhës së agjërimit të Ramazanit.
*Ushqime shumë të kripura, me sheqer, të yndyrshme ose të skuqura. “Ushqime të tilla mund të shkaktojnë dehidratim dhe t’ju bëjnë të ndiheni të etur gjatë ditës, gjë që dëshironi të shmangni,” shpjegoi ajo.
*Ushqime të paketuara dhe të përpunuara. Ajo përmendi se lëngjet e paketuara duhet të shmangen pasi “ato përmbajnë më shumë sheqer se çdo gjë tjetër”.
*Pije me kafeinë si çaji, kafeja, pijet e gazuara etj.
*Turshitë.
-Disa alternativa më të shëndetshme
“Për syfyr, konsumoni një vakt të ekuilibruar që përbëhet nga një sasi e mirë proteinash dhe fibrash. Karbohidratet do të vijnë natyrshëm. Kjo do të sigurojë ngopje për një kohë më të gjatë”, tha dietologia.
Për sehrin, ajo sugjeroi të hani një vakt paraprak të përbërë nga arra, fara dhe fruta. Më pas, pas 30 minutash ose një ore, konsumoni vezë, tërshërë ose dalia me perime. Shtoni gjizën e bërë në shtëpi anash për një vakt të plotë.
Ushqimet që duhen konsumuar gjatë iftarit
Sipas Kaur, të kesh një iftar të ekuilibruar është i rëndësishëm pasi është vakti që plotëson rezervat e energjisë dhe ndihmon në mbajtjen e agjërimit të ditës pasardhëse.
Disa opsione të shëndetshme përfshijnë lakër ose chana chaat, pulë të pjekur në skarë ose oriz. Për ëmbëlsirë, ju mund të përgatisni një pjatë të ëmbël me përbërës natyralë si hurma, kërpudha, kokoi, gjalpë kikiriku dhe fiq, në vend që të mbështeteni në ëmbëlsirat e falsifikuara dhe me sheqer nga jashtë, sugjeroi ekspertja.
“Duhet të përfshihen drithëra, perime, thjerrëza dhe yndyrna të shëndetshme që përmbajnë acide yndyrore mono dhe të pangopura. Pak burime janë arrat, farat, ullinjtë, avokado, vaji organik me bazë bimore dhe vaji i presuar për gatim” .
Ajo shtoi se duhet të përfshihen burimet e proteinave si qumështi, kosi, fasulet, bishtajat, vezët dhe mishi pa dhjamë si pula.
Konsumoni fruta për të qëndruar të hidratuar. Përveç asaj që gatuani, është gjithashtu e rëndësishme se si e gatuani ushqimin tuaj. Ajo sugjeron përdorimin e formave të shëndetshme të gatimit, si zierja, pjekja në skarë, pjekja dhe zierja në avull, në vend të skuqjes së cekët dhe të thellë, pasi ndihmon në mbajtjen e sistemit të lehtë.
“Përpiquni të mos shtoni shumë erëza në darkë, të cilat mund të shkaktojnë refluks gastrik. Në vend të kësaj, përfshini barishte të freskëta që mund të shtojnë aromë dhe gjithashtu kanë veti anti-inflamatore”, shtoi ajo.
Ja çfarë duhet të keni parasysh nëse planifikoni të agjëroni.
*Bëni një analizë të kontrollit të realitetit dhe rrezikut. Jo të gjithë trupat mund të mbajnë orë të gjata agjërimi. Pra, nëse nuk mund të agjëroni pa i shqetësuar parametrat e shëndetit, mund të mendoni që në radhë të parë të mos agjëroni.
*Hidratimi optimal është çelësi. Përgatituni për ditën tuaj të agjërimit duke pirë mjaftueshëm ujë gjatë gjithë natës. Një mënyrë e thjeshtë për të kujtuar të pini ujë është ta lidhni atë me aktivitete të zakonshme, të përditshme, si p.sh. sa herë që telefoni juaj bie ose kur vjen një reklamë ndërsa shikoni TV. Shtoni fruta dhe perime në dietën tuaj për të shtuar ujë shtesë.
*Mos e anashkaloni vaktin e syfyrit vetëm sepse mund të jetë i papërshtatshëm. Ky është vakti që do t’ju mbajë gjatë gjithë ditës.
*Kini kujdes madhësinë e porcionit së bashku me cilësinë e ushqimit. Ngrënia e vetëm dy vakte shumë të mëdha (në mëngjes herët dhe më pas gjatë natës) mund të prishë metabolizmin tuaj dhe t’ju bëjë të shtoni peshë jo të shëndetshme.