Kripa apo sheqeri, kush është më i dëmshëm?

Konsumi i tepruar i sheqerit dhe i kripës shoqërohet me probleme shëndetësore. Gjithmonë na këshillohet të kemi kujdes me sasinë e kripës, por edhe shija e ëmbël e sheqerit na mashtron.

Kripa mund të lidhet me sëmundjet kardiovaskulare dhe tensionin e gjakut, por sheqeri veç efekteve të padëshirueshme në organizëm mund të rrisë efektet e dëmshme të kripës (sodiumit).

Sa më shumë sheqer të konsumojmë, aq më shumë energji shpenzojmë për të mbajtur gliceminë në nivele të ulëta. Pra, sa më shumë sheqer, aq më shumë lodhje për organizmin.

Bazuar në efektet negative të llojeve të ndryshme të sheqerit në trup, ata zbuluan se fruktoza është më e dëmshmja kur bëhet fjala për shëndetin tonë. Fruktoza rrit në mënyrë të frikshme rrezikun e sëmundjeve kardiake dhe presionin e lartë të gjakut (hipertension). Frutat dhe perimet gjithashtu përmbajnë sheqer, veçanërisht fruktozë, por ekspertët amerikanë theksojnë se sheqernat natyralë nuk janë shumë shqetësuese.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *