Mjekët këshillojnë se është shumë me rëndësi që ushqimin ta hani më ngadalë dhe ta grimconi në pjesë më të vogla.
Tretja e ushqimit fillon nga goja, në mënyrë që shpejtësia me të cilën e përtypni ushqimin ndikon më tej në procesin përpunimit të ushqimit në organizëm.
Trurit i nevojiten rreth 20 minuta që të regjistrojë se lukthi është plot, prandaj sugjerohet ngrënia më e ngadalshme e ushqimit.
Përveç kësaj, përparësitë e përtypjes më të ngadalshme janë:
absorbimi më i mirë i materieve ushqyese
tretja më e mirë
shijimi më i mirë i ushqimit
niveli më i vogël i stresit
“Tretja nuk fillon në zorrë, por shumë më herët – në gojët tona – andaj patjetër ndani kohë për ta shijuar ushqimin, duke e përtypur çdo kafshatë përafërsisht 20 herë”, konsideron nutricionistja Eleanor Thrupp e cila sugjeron që gjatë kohës së ushqimit të mos e përdorim telefonin ose shikojmë televizor:
Ngrënia shumë e shpejtë dhe e nxituar mund të rezultojë që shpesh të hani më shumë se zakonisht.
“Kur hani shumë shpejt, nuk mendoni se sa herë e përtypni çdo kafshatë, dhe kjo çon në një ndjenjë të pakëndshme fryrjeje dhe fryrjeje dhe fryrjeje, sepse trupi juaj nuk ka kohë për tretjen e duhur të ushqimit të konsumuar”, përfundon ajo.