Çfarë bëni me ujin pasi të keni zierë patatet për një recetë? Shumica prej nesh thjesht e hedhim. Me sa duket, në të vërtetë duhet ta kursejmë ujin e patates.
Mund të tingëllojë pak e çuditshme, por ashtu si uji i makaronave shpesh quhet “ari i lëngshëm”, uji i patates ka vlera ushqyese. Gjithashtu ka përfitim shtesë të më shumë vitaminave dhe mineraleve sesa zakonisht gjeni në makarona.
Studiuesit përmendin disa përfitime të tilla si: Vitamina C, për të cilën shumë prej nesh e dinë se funksionon si një antioksidant i fuqishëm ndërsa forcon imunitetin tonë. Ato janë të pasura me kalium, hekur dhe vitaminë B6.
Ju mund të merrni të gjitha këto përfitime shëndetësore duke përdorur ujin e patateve të ziera në receta të ndryshme. Uji funksionon shkëlqyeshëm si një trashës pa gluten në supra të ndryshme, në vend të miellit.
Por, nëse nuk dëshironi të përdorni ujin e patates menjëherë pas zierjes, sugjerohet ta ruani për rreth një javë të mbyllur në një kavanoz në frigorifer. Ju gjithashtu mund ta ngrini atë për ta bërë atë të zgjasë me javë, duke e shkrirë sipas nevojës.