Gështenjat janë të preferuar gjatë dimrit. Janë të shijshme dhe shumë të gjithanshme, pasi mund të hahen të thjeshta ose të shtohen në pjata të ndryshme, si p.sh. ushqime të mbushura, sallata, supa etj. Gështenjat, një frut i pasur me lëndë ushqyese, i cili “fsheh” përfitime të rëndësishme shëndetësore. Zbuloni 9 përfitime interesante shëndetësore të gështenjave:
1. Janë të pasura me lëndë ushqyese
Gështenjat janë një burim i pasur vitaminash dhe mineralesh si: bakri, mangani, vitamina B6, vitamina C, tiamina, folati, riboflavina dhe kaliumi, ndër të tjera. Secila prej tyre përfiton një pjesë të ndryshme të trupit, si rezultat i së cilës kontribuojnë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm.
2. Janë një burim i shkëlqyer antioksidantësh
Gështenjat përmbajnë një sërë antioksidantësh, si vitamina C, tanine dhe të tjera, të cilat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për shëndetin pasi ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga radikalet e lira. Nivelet e larta të radikaleve të lira mund të shkaktojnë stres oksidativ, por gjithashtu rrisin rrezikun e sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës, diabeti dhe kancerin.
3. Kontribuojnë në shëndetin kardiovaskular
Ushqyesit dhe antioksidantët në gështenja janë të rëndësishme për shëndetin e zemrës. Antioksidantë të veçantë mbrojnë kundër stresit oksidativ, i cili rrit rrezikun e sëmundjeve të trurit dhe zemrës. Ato janë gjithashtu të pasura me kalium, një komponent i rëndësishëm që kontribuon në shëndetin e zemrës dhe rregullimin e presionit të gjakut. Kaliumi gjithashtu mund të ndihmojë në reduktimin e ndjeshëm të sëmundjeve të zemrës deri në 27% dhe rrezikun e goditjes në tru.
4. Janë të pasura me fibra
Gështenjat janë një burim i mirë i fibrave, të cilat kanë vërtetuar përfitime shëndetësore. Ndër të tjera, ato rrisin aktivitetin e zorrëve, duke përmirësuar shëndetin e tretjes. Fakti që fibrat bimore arrijnë në zorrë të patretura kontribuojnë në dy mënyra: nga njëra anë veprojnë si një prebiotik, duke qenë ushqim për bakteret e shëndetshme të zorrëve të cilat prodhojnë përbërës të ndryshëm të dobishëm dhe nga ana tjetër, kontribuojnë në ndjenjën. të ngopjes, pa shtuar kalori, të cilat mund të ndihmojnë në rregullimin e peshës.
5. Rregullojnë sheqerin në gjak
Mbajtja e sheqerit në gjak në nivele të shëndetshme është e rëndësishme për shëndetin dhe veçanërisht për ata me diabet ose para-diabet, pasi nivelet e larta të zgjatura mund të rrisin rrezikun e komplikimeve.
Gështenjat kanë shumë veti që mund të ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak, siç është përmbajtja e tyre e lartë e fibrave, e cila parandalon ekstremet. Për më tepër, studimet kanë treguar se disa antioksidantë në gështenja ndihmojnë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe mund të rrisin ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke i bërë qelizat më të përgjegjshme.
Megjithatë, ende konsiderohen si një arrë me shumë karbohidrate, ndaj duhet të kujdeseni për sasinë e arrave që konsumoni. Ndërsa një sasi e vogël ose e moderuar mund të funksionojë në mënyrë të dobishme, konsumimi i tepërt mund t’i mohojë këto përfitime.
6. Ndihmojnë në rënien në peshë
Gështenjat kanë një sërë vetish që mund të kontribuojnë në humbjen e peshës. Fibrat do t’ju ndihmojnë të ndiheni më të ngopur për më gjatë duke rritur prodhimin e hormoneve që shtypin oreksin dhe duke shtypur hormonin që aktivizon ndjenjën e urisë.
Vetë gështenjat, për më tepër, kanë më pak kalori se shumica e arrave, pasi ato janë të ulëta në yndyrë. Një studim mbi kafshët zbuloi gjithashtu se ngrënia e gështenjave mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit dhe yndyrës së barkut.
7. Zvogëlojnë inflamacionin
Inflamacioni është një proces natyral, i përkohshëm që ndihmon trupin të shërohet dhe të luftojë infeksionin. Megjithatë, në disa raste, mund të mbetet në një nivel të ulët, duke u shndërruar në inflamacion kronik, i cili lidhet me shumë sëmundje kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin dhe kancerin.
Antioksidantët e gështenjës: vitamina C, acidi galik, acidi ellagic dhe polifenole të ndryshme mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit duke neutralizuar radikalet e lira, të cilat janë nxitësit kryesorë të inflamacionit kronik.
8. “Fshehin” ndoshta veti antikancerogjene
Hulumtimet e epruvetës sugjerojnë se gështenjat mund të kenë veti antikancerogjene. Konkretisht, ata pretendojnë se antioksidantët në gështenja mund të shtypin rritjen dhe përhapjen e qelizave të kancerit. Në mënyrë të veçantë, acidi ellagic synon PI3K, i cili është përgjegjës për rregullimin, rritjen dhe mbijetesën e këtyre qelizave. Megjithatë, nevojiten studime të mëtejshme për të hetuar këtë efekt të mundshëm.
9. Janë të shijshme dhe të lehta për t’u shtuar në dietën tuaj
Gështenjat nuk janë vetëm të shëndetshme por edhe të shijshme, ndaj mund të shtohen lehtësisht në dietën tuaj.
Ju mund t’i hani ato të gjalla, por ato janë të larta në tanina, të cilat mund të shkaktojnë probleme me tretjen ose komplikime të tjera te njerëzit e ndjeshëm. Përndryshe, mund t’i piqni në furrë ose thjesht t’i zieni në një tenxhere.
Cilado mënyrë që të zgjidhni, shijojini!