Pirja e një ose dy gotave raki para ngrënies është një zakon i zakonshëm në shtëpi ose në një restorant, por ky zakon nuk hap oreksin dhe nuk përmirëson shijen e ushqimit.
Përkundrazi, vetëm mund ta prishë atë, ashtu si tretja, e cila do të sinjalizojë pulsimin e stomakut tuaj, të cilin ne e tronditim në atë mënyrë. megjithatë, nëse pini liker të hidhur me gllënjka të vogla, nuk do t’i mbyllni receptorët e shijshëm, por do t’i përgatisni, ashtu siç do të stimuloni lëngjet gastrike.
Prandaj, në vend të një pije pikante, sipas etiketës së tryezës, mund të pini pije bimore, të hidhura me alkoole më të buta.
Kurrsesi mos zgjidhni pije te ëmba sepse mund të keni urth, ndaj pije të tilla ruajini për në fund.
Sipas legjendës, pirja rituale e pijeve të hidhura para ngrënies për të nxitur tretjen daton që në Greqinë e lashtë, kur babai i mjekësisë, Hipokrati, rekomandoi pirjen rituale të verës së hidhur të aromatizuar para ngrënies.
Historia regjistron një kulturë të tillë në qytetërime të tjera të lashta që përdorën pije alkoolike të hidhura dhe të lehta për të njëjtin qëllim: nga asirianët tek egjiptianët dhe tatarët.
Aperitivi u bë i njohur vetëm në fund të shekullit të 18-të, dhe veçanërisht mori jetë në Itali. Pijet si vermuti, martini dhe kamparias u rritën në popullaritet me kalimin e kohës dhe shumë shpejt u shfaqën spritz, negroni dhe bellini.
Digjestivët pihen në fund të vaktit për të stimuluar qarkullimin dhe për të përmirësuar tretjen.
Dhe ndërsa francezët do të rekomandojnë pak konjak, një raki të mirë ose Chartreuse (liker bimor kartuzian), italianët janë pro rakisë së rrushit, amaros së hidhur, Fernet-Branco.
/Priza.al/