Asnjëri nga ne nuk mund të konsumojë dot një ushqim pa kripë ose pa sheqer.
Kripa ashtu edhe sheqeri i japin shije ushqimit tonë, ato janë të nevojshme për organizmin tonë por deri aty sa nuk abuzohet me marrjen e tyre .
Duhet të mbani nën kontroll dozat e sheqerit dhe kripës, dhe për ta bërë këtë e mira është të drejtoheni nga karbohidratet siç janë;
Drithërat e plota, bulmet, frutat dhe qëndroni larg ushqimeve që përmbajnë sheqerna të rafinuar dhe përbërës të përpunuar.
Cila është më e dëmshmja?
As kripa e as sheqeri nuk janë shumë të rrezikshme, për sa kohë konsumohen në nivele të vogla.
Por nëse i vendosim ballë-për-ballë, ekspertët mendojnë se sheqeri me tepricë ka një ndikim më negativ në shëndetin e përgjithshëm.
Ekspertët besojnë se kripa është thelbësore për funksionimin e organizmit, ndërsa sheqeri jo aq i domosdoshëm, e mbi të gjitha i zëvendësueshëm me ëmbëlsues natyralë si mjalti etj.
Organizmi i njeriut ka nevojë për kripë për të rregulluar lëngjet dhe përcjellë shkarkimet elektrike mes qelizave por s asitë e tepërta të kripës nga ana tjetër kërkojnë më shumë kohë por shoqërohen me probleme afatgjatë shëndetsore.