Studimi/ Salmoni, sardelet dhe peshq të tjerë të pasur me omega 3 përmirësojnë trurin e moshës së mesme

Njerëzit e moshës së mesme reth 40 dhe 50 vjeç të cilët hanë shpesh ushqime dhe veçanërisht peshk me shumë acide yndyrore omega 3, si salmoni, sardelet, merluci, harenga, toni, etj., mund të përmirësojnë funksionimin e trurit dhe mendjes së tyre, tregon një kërkim i ri shkencor amerikan. Studimet e mëparshme kanë gjetur diçka të ngjashme tek të moshuarit, por hulumtimi i ri u fokusua tek të rinjtë, duke treguar se edhe ata mund të përfitojnë.

Studiuesit, të udhëhequr nga asistent profesoresha Claudia Satizabal e Departamentit të Shkencave Shëndetësore të Popullatës në Universitetin e Teksasit, e cila bëri publikimin përkatës në revistën “Neurology” të Akademisë Amerikane të Neurologjisë, analizuan të dhënat për 2183 njerëz të shëndetshëm njohës me një moshë mesatare prej 46. Nivelet e omega 3 u matën tek pjesëmarrësit, të cilët gjithashtu iu nënshtruan testeve njohëse dhe MRI të trurit të tyre.

Ai zbuloi se ata që hanin më shumë ushqime të tilla që i lejonin ata të kishin nivele më të larta të omega 3 në trupin e tyre, të tilla si EPA dhe DHA, gjithashtu kishin performancë mesatare më të mirë njohëse në testet njohëse, si dhe një vëllim mesatar më të madh të hipokampusi, rajoni vital i trurit i cili luan një rol kyç në të mësuarit dhe kujtesën. Pamja më e keqe si në teste ashtu edhe në hipokampus ishin ata që konsumuan shumë pak ose aspak omega 3.

“Përmirësimi i dietës sonë është një mënyrë për të promovuar shëndetin e trurit tonë. Studimi ynë tregon se edhe një konsum i moderuar i omega 3 mund të jetë i mjaftueshëm për të ruajtur funksionin e mirë të trurit. E cila është në përputhje me udhëzimet aktuale dietike të Shoqatës Amerikane të Zemrës për të ngrënë të paktën dy porcione peshk në javë për të përmirësuar shëndetin kardiovaskular”, tha Dr. Satizabal.

Ai shtoi, megjithatë, se studimi tregon vetëm një lidhje midis omega 3 dhe shëndetit mendor, jo domosdoshmërisht një marrëdhënie shkak-pasojë, dhe tha se gjetjet e tij duhet të konfirmohen nga kërkime të mëtejshme.

Deri më tani, shkencëtarët nuk janë të sigurt se pse dhe si omega 3 mbrojnë trurin dhe, si rrjedhojë, mendjen dhe funksionet e saj. Një teori-shpjegim është se ato ndihmojnë neuronet e trurit të punojnë më mirë dhe një tjetër është se substancat në fjalë kanë veti anti-inflamatore.

“Çështja është komplekse. Ne nuk kuptojmë ende gjithçka, por siç e kemi treguar, në fund të fundit është se nëse rrisni konsumin tuaj të omega 3 qoftë edhe pak, ai mbron trurin tuaj”, tha studiuesi kryesor.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *