Studimi/ Si ndikon ushqimi tek shëndeti mendor i fëmijëve

Shëndeti mendor i një fëmije është i lidhur fort me llojin e ushqimit që ai konsumon në baza ditore, sipas një studimi që ka hetuar rolin e rëndësishëm të një diete të shëndetshme që në vitet e para të jetës.

Shëndeti mendor i fëmijëve të shkollave të rritura përmirësohet veçanërisht duke ngrënë një mëngjes dhe drekë të mirë, si dhe me marrjen e përditshme të frutave dhe perimeve, sipas një studimi që përfshiu 9000 fëmijë në Britaninë e Madhe dhe u krye në “East Anglia University” në Norwich.

Sipas studimit, fëmijët që nuk e kalojnë mëngjesin janë në shëndet më të dobët mendor dhe fëmijët që konsumojnë pesë ose më shumë racione frutash dhe perimesh në ditë kanë rezultatet më të mira të testit.

Në test, shkencëtarët ekzaminuan fëmijët në lidhje me zakonet e tyre të të ngrënit, dhe ata gjithashtu studiuan faktorë të tjerë si gëzimi, aftësia për t’u çlodhur dhe marrëdhëniet me njerëzit e tjerë.

Ata morën parasysh edhe faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në mirëqenien e fëmijës – për shembull, marrëdhëniet problematike familjare.

Nutricionistët kanë theksuar prej kohësh se një dietë e shëndetshme përfshin ngrënien e pesë racioneve me fruta ose perime në ditë.

Sipas studimit, një fëmijë gjashtëvjeçar duhet të hajë 230 gramë perime dhe 210 gramë fruta në ditë.

Vajzat 13-vjeçare duhet të hanë 320 gramë perime dhe 300 gramë fruta, ndërsa djemtë përkatësisht 390 dhe 360 ​​gramë.

Të dyja, si perimet dhe frutat mund të jenë të papërpunuara ose të gatuara, dhe marrja gjithashtu vlen kur perimet dhe frutat përdoren në përgatitjen e vakteve të nxehta.

/Priza.al/

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *